4.9.16.

Bled


     Na pitanje koje mjesto bih posjetila u bilo koje doba godine, prvo što mi pada na pamet jeste Bled. Isti odgovor bi bio i posle dužeg razmišljanja. U proljeće je to prava vazdušna banja, ljeti gotovo idealna zamjena za more ( kažem gotovo idealna, jer je more more ) u jesen prava rapsodija boja, a zimi bajka koja se ne može opisati riječima.      Bled je gradić u podnožju Julijskih Alpa, smješten na nadmorskoj visini oko 500m, a najljepši njegov dio jeste Bledsko jezero sa svoje dvije znamenitosti – Bledskim dvorcem i baroknom crkvom Marijina Uznesenja. Jezero je dugačko nešto više od 2000m, široko oko 1400m, a duboko 30,6m. 
     Legenda kaže da su se kristalne suze, koje su ronili lednici Julisjkih Alpi, slivale u kotlinu i stvorile čudesno jezero Bled, a staroslovenska boginja Živa i njene vile i vilenjaci su čuvali tu prirodnu idilu. 
     Bledski dvorac je smješten na stijeni 130m iznad jezera, datira sa početka 11.vijeka i smatra se najstarijim dvorcem u Sloveniji. Dvorac je renoviran i prilagođen turističkim posjetama, a unutar dvorca su, osim restorana, kafića i suvenirnice,  muzej sa postavkama koje oslikavaju istoriju Bleda, te štamparija u kojoj je izložena rekonstruisana Gutenbergova mašina za štampanje. U štampariji je moguće vidjeti kako su se štampale knjige u 16.vijeku, a najzanimljivija je mogućnost izrade jedinstvenog štamparskog suvenira , naravno u tome ćete imati pomoć. 
                             *pogled na jezero sa ulaza u dvorac    
      Ne treba, pored muzeja, zanemariti ni prekrasan pogled koji se pruža na jezero i okolinu. Do dvorca se može doći prilaznim putem iz grada, prevozom ili pješke ili pješačkom stazom sa jezera koja ide kroz šumu. Staze su jako lijepo uređene, ali je neophodna udobna obuća i dobra kondicija. Ulaz u dvorac se plaća 9€.  

     Crkva Marijina Uznesenja se nalazi na ostrvcetu usred jezera, a pored crkve je svakako najpopularnije zvono želja. Na mjestu današnje crkve nekada je bio hram boginje Žive, kasnije kapela, a zatim crkva za čiju je izgradnju, po legendi, dala Poliksena. 

     Poliksena je bila mlada udovica koja je sve srebro i zlato koje je imala dala da se izlije zvono namijenjeno kapeli na ostrvu.  Međutim, brodić koji je prevozio zvono zahvati nevrijeme te ono završi na dnu jezera. Nesrećna zbog tog događaja Poliksena proda svu svoju imovinu i novac da za izgradnju crkve na ostvru i odlazi u samostan u Rim. Poslije njene smrti papa šalje novo zvono koje se i danas koristi. Vjeruje se da će želja koja bude zamišljena u trenutku kada zazvonite tim zvonom biti ispunjena.  Legenda kaže da se tokom mirnih noći ponekad čuje zvuk starog, potonulog zvona. 
     Vjeruje se i da će bračna sreća pratiti parove ako mladoženja uznese mladu preko 99 stepenica koje vode do vrha ostrvceta. 

     Do crkve i ostrva se dolazi brodićem pletna, čija vožnja košta 12€ po osobi ili možete sami iznajmiti čamac za 15€ po satu.  
     Bled nudi brojne sportske aktivnosti – golf, biciklizam, veslanje, ronjenje, paraglajding, rafting, skijanje, ljetno skijanje i još brojne rekreativne aktivnosti koje organizuju hoteli. Svakako je najneobičnija aktivnost ljetno skijanje na brdu Straža, na metalnim šinama su postavljene plastične sanke u kojima se brzinom od 40km na sat spuštate sa vrha brda. 
                             *brdo Straža sa stazom za ljetno sankanje
      Poslije obilaska znamenitosti, šetnje i sportskih aktivnosti, samo je jedan način da upotpunite hedonizam na Bledu – sjesti na terasu hotela ili u lokalnu slastičarnu i naručiti bledsku kremnu razinu, nama poznatiju kao kremšnitu. Uživanje se nastavlja... Нема коментара:

Постави коментар

Subscribe

Follow

Flickr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...