24.7.16.

Govor tijela


     Jeste li znali da u svakodnevnoj komunikaciji samo 10% poruka prenesemo usmeno?  Ostatak komunikacije se zasniva na neverbalnim sredstvima, prvenstveno govoru tijela pa bi se moglo reći da uspješna komunikacija velikim dijelom zavisi od sposobnosti da pročitamo govor tijela. 
     Prekrštene ruke na grudima znače odbrambeni, samozaštitini stav i nespremnost na komunikaciju.
     Ruke sklopljene iza leđa označavaju  ljutnju, frustriranost, ali i zamišljenost, odsutnost duhom.
     Sjedenje sa prekrštenim nogama uz blago cupkanje stopalom šalje poruku da je sagovorniku dosadno dok sjedenje sa razdvojenim nogama označava otvorenost i opuštenost.
    Lupkanje prstima po stolu označava nestrpljivost, a lomljenje prstiju autoritativnost. 

    Neverbalna komunikacija se osim gestovima, pokreta ruku, nogu, tijela, ostvaruje i pomoću paralingvističkih zvukova, usmjeravanjem pogleda, izraza lica, načina govora, ali je vrlo često povezana i sa spoljašnjim izgledom.
    Paralingvistički zvukovi su kašljanje, smijeh, uzdisanje, plač i usko su povezani sa emocijom koju poruka nosi.
Dodiri su rukovanje, tapšanje po ramenu, zagrljaji i oslikavaju bliskost i vrstu odnosa sagovornika.
    Način govora obuhvata intonaciju, naglašavanje riječi, tempo.
    Izrazi lica kao što su osmijeh, treptanje, podizanje obrva, grimase će nam upotpuniti verbalnu poruku i rasvjetliti stav, namjere i emocije sagovornika. 
    Sagovornik će primijetiti i naš izgled, izgled kose, način oblačenja, da li vodimo računa o ličnoj higijeni i na osonovu toga formirati utisak. 
     Treba uzeti u obzir da neverbalne poruke nisu svuda iste, ali se neke mogu izdvojiti kao univerzalne – osmijeh je svuda izraz prijatnih osjećanja, visok ton nije poželjan u komunikaciji, kao i izbjegavanje kontakta očima. 
    Koliko pažnje obraćate na govor tijela vaših sagovornika? 


Fotografije - Boris Brkić6 коментара:

 1. Анониман24.7.16. 09:30

  Volim da posmatram ljude i njihove ekspresije. Stvarno se mnogo toga moze otkriti i `procitati` kroz neverbalnu komunikaciju. Mnogo puta mi je to pomoglo u smislu da lakse `procitam` coveka, otkrijem sta zaista misli i kako se oseca. Zanimljiva tema.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Da, nemoguće je zanemariti govor tijela, a poruke koje šalje su daleko iskrenije od izgovorenih riječi. Tema ja baš opširna, samo sam se površno dotakla toga obraćamao li pažnju na izraz lica, iskren ili namješten osmijeh...

   Избриши
 2. Odlican post!Blog ti deluje jako zanimljivo,baš mi se dopada,slike su takodje fenomenalne!
  Zaprati me ako zelis pa se javi da uzvratim!
  beautyqueen000.blogspot.rs

  ОдговориИзбриши
 3. Kalibriranje, to jest praćenje promjena ponašanja usljed promjena unutrašnjeg stanja sagovornika je jako bitan element komunikacije, ponekad bitniji od korištenja raznih komunikacionih modela. Sve se može uvježbati, osim pogleda. Oči nikad ne lažu

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Da i vjerodostojnija je poruka koju smo pročitali iz ponašanja ili stanja našeg sagovornika od onog šta nam je rečeno. Svako od nas može reći bilo koju neistinu, ali će nas izraz lica, oči, osmijeh razotkriti.

   Избриши

Subscribe

Follow

Flickr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...