30.12.15.

Vjenčanice     U srednjem vijeku bila je zelena, zatim ljubičasta, plava pa opet zelena... Boja je označavala društveni status. U 19. vijeku se pojavila bijela, kao simbol nevinosti. Riječ je, naravno, o vjenčanicama.      Osim vjenčanice, mlade su nosile prsten kao simbol ljubavi, broš kao simbol nevinosti i vijenac od cvijeća u kosi. S vremenom su se ti detalji mijenjali, pa broš zamjenjuju detalji na haljini u vidu bisera, čipke ili kristala, a umjesto cvjetnog vijenca se nosi tijara ili veo. 
     Dok se vjenčanica u različitim istorijskim periodima birala na osnovu društvenog položaja mlade ili porodice u koju se udavala, danas je presudan kroj koji najbolje pristaje jer bez obzira na bogatstvo oblika, nije svaka vjenčanica za svako tijelo. 
     Pet je krojeva vjenčanica za koje možemo reći da su osnovni - A kroj, krinolina kroj, sirena kroj, ravni kroj i carski kroj.  
     A- kroj vjenčanica je najprikladniji za kruškastu građu tijela. 
     Krinolina kroj je rezervisan za visoke i vitke mlade. Masivnost donjeg dijela haljine će na visokoj građi dobiti elegantan izgled, dok će joj vitkost dati šarm.  
     "Pješčani sat" - oblik tijela sa uskim strukom i naglašenim kukovima je idealan za sirena kroj jer će naglasiti sve atribute. 
     Ravni kroj vjenčanice će najbolje pristajati niskoj građi, a posebnu pažnju je potrebno posvetiti materijalima - lagani i lepršavi su poželjni.  
     Carski kroj je savršen da prikrije nedostatke kao što su širok struk i male grudi. Ovaj kroj je sječen ispod grudi tako da je cijelo tijelo prikriveno. Mlade nižeg rasta će učiniti višim, visoke će dodatno izdužiti, a nikako se ne preporučuje onima sa većim grudima. 
 
     Svadbeni običaji se razlikuju od mjesta do mjesta, ali je simbolika uglavnom ista. Sam naziv vjenčanje potiče od prastarog običaja da se mladencima stavljaju vijenci na glavu, a simbolizovali su čedan život do vjenčanja. Kasnije su vijenci zamijenjeni krunama koje označavaju blagoslov crkve. 

     Prenošenje mlade preko praga je stari paganski običaj nastao iz vjerovanja da svi duhovi predaka žive u kućnom pragu pa da ih mlada ne bi nagazila kada prvi put ulazi u kuću mladoženja je prenosi preko praga. 

     Poslije ceremonije vjenčanja mlada baca bidermajer preko ramena, a vjeruje se da će djevojka koja ga uhvati biti sljedeća mlada. 

 Vjenčanice iz posta su vlasništvo salona SMS - HERA 
 Fotografije Boris Brkić 


5 коментара:

 1. Draga Sanela, prelepi ste na ovim fotogtafijama. Redovno vas pratim i, posto je to moja licna "opsesija", prvo primetim promene na telu i svidja mi se kako su vam ruke sada mnogo tanje, lepse i uopste stas. Izmedju ostalog, zato ste i uspeli da sa stilom iznesete vencanice. Samo tako nastavite. Sve najbolje u Novoj godini!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Prije svega hvala na vjernosti mom blogu, a onda i komplimentima. Sve najbolje :)

   Избриши
 2. Sanela je uvijek zgodna bila ;). Nadam se da cu uskoro ili jednog dana naci ovdje fotografije u tvojoj vjencanici.

  ОдговориИзбриши
 3. Predivan tekst.
  Priča je uklopljena savršeno sa slikama divnog modela :)
  Prosto mi dođe da se udam ;)

  Odličan ti je blog Sunčice.
  Svaka čast.

  ОдговориИзбриши

Subscribe

Follow

Flickr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...