20.9.15.

U potrazi za...

     Simbolično, pred kalendarski odlazak ljeta, sam spremila posljednji ovogodišnji ljetni post. Iako se moje omiljeno godišnje doba baš lijepo odužilo i više nego na polovinu septembra, ipak me jutros obradovala kiša, svježina u vazduhu i to što sam iz ormara umjesto šortsa i majice izvukla duks, helanke i patike za jutarnju šetnju.  Ne, neće ovo biti još jedan post o mojim  sportskim aktivnostima iz vrlo jednostavnog razloga - ljeto me ulijenilo, a disciplina i odgovornost prema vlastitiom tijelu gotovo nestale... Obećavam, vraćam se u sljedećom postu svojoj velikoj ljubavi, u starom ruhu, disciplinovana i predana.      Inspirisana jednom naučnom studijom, koju je sproveo tim američkih stručnjaka, o uticaju prirode na pozitivno razmišljanje, zapitala sam se postoji li nekakav univerzalan recept za uspjeh i sreću. Posebno me zainteresovalo istraživanje agencije NowSourcing koja je na osnovu različitih analiza došla do zaključka da neki bogati ljudi, a odmah ih svrstavamo i u uspješne, imaju zajedničke navike.

 Da odmah definišemo termin bogati - bogatim ljudima se smatraju oni koji godišnje zarađuju više od 160 000$ . Dakle, koje su osobine i navike koje povezuju bogate? Oko 45% bogatih se budi najmanje tri sata prije početka radnog vremena, više od 60% njih sluša audio knjige na putu do posla, 88% bogatih piše dnevne "moram uraditi"  liste, 67% posto njih piše svoje ciljeve, TV program gledaju manje od jedan sat dnevno, vježbaju 4 puta nedeljno...    Poređenja radi - svega 3% siromašnih ustaje tako rano.  Siromašnim ljudima se smatraju oni koji zarađuju manje od 30 000$ godišnje.
     Hoćemo li postati bogatiji ili uspješniji, ako bismo neku od ovih navika usvojili? Možda i nećemo, ali nam svakako neće odmoći u životu ako odgledamo jedan rijaliti manje, a pročitamo knjigu više. Ustati sat vremena ranije i završiti barem jedan djelić obaveza od onih koje nas čekaju u toku dana, donijeće više vremena  koje možemo posvetiti sebi po završetku radnog vremena ili za one sa takmičarskim duhom, satisfakciju da su stigli sve prije ostalih.
    
     Kakve veze sve ovo ima sa odlaskom ljeta? Dolazak jeseni, novo godišnje doba, novi planovi, nove odluke, prilika za neki novi početak... Od onih uobičajenih sitnica - toplija odjeća, drugačije boje u odjevnim kombinacijama, novi preparati za njegu kože i kose, kišobran umjesto šešira i sunčanih naočala pa do zapisivanja ciljeva, vjerovanja u jedan, čitanja novih naslova, volontiranja, želje da pomognemo drugima, a prije svega naučimo sebe da pozitivno mislimo i osjećamo...
Photo by Boris Brkić

Нема коментара:

Постави коментар

Subscribe

Follow

Flickr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...