18.6.15.

Njihovo veličanstvo - cipelePrinc je trčao za njom. "Nemoj bježati? Gdje si?" - vikao je. Ali je našao samo jednu staklenu cipelicu. Od te noći princ više nije imao mira...      Postoji li djevojčica kojoj nisu čitali Pepeljugu? Jesmo li već tada naučile koliko su nam važne cipele? Pa, možda i nismo, ali smo sigurno sve redom obuvale mamine štikle i divile se sebi pred ogledalom... Tako je počelo da bi se nekoliko godina kasnije pretvorilo u ljubav, bez pretjerivanja, zaista ljubav :)
     Dokaz o štitnicima za stopala stari su oko 40 000 godina, kada evolucija bilježi smanjivanje nožnih prstiju što se pripisivalo nošenju nekakve obuće. Prva cipela, stara oko 5 500 godina pronađena je u jednoj pećini u Jermeniji. Vremenom su se mijenjali modeli, materijali, uslovi u kojima se nosila obuća pa čak i odnos prema istoj - Grci su u početku obuvanje smatrali primitivizmom i činom bogohuljenja. Upravo zbog toga su grčki bogovi na crtežima prikazivani bosi. Kod Egipćana i Rimljana je boja cipele bila pokazatelj bogatstva. Zlatna i srebrna obuća kod Egipćana su bile rezervisane za vladare, pastelne boje za plemstvo, a crvena i žuta za srednji sloj. Sirotinja i robovi nisu nosili obuću. Kod Rimljana su vladari nosili crvene cipele, senatori crne i bijele, srednji, dobrostojeći, sloj pastelne boje. 
     Prva cipela sa povišenim đonom, naravno nimalo slična današnjoj štikli, se pojavljuje u varijanti platformi sa različitom namjenom - platforme koje su nosili glumci u staroj Grčkoj, platforma papuča koja se nosila preko obuće kod nekih mongolskih ratnika da bi im noga bila stabilna tokom jahanja ili platforma koja je trebala zaštiti odjeću od prljanja tokom hoda...
     Najpoznatije platforme bile su patan ( pattens ) koje nastaju u srednjem vijeku, te šopan ( chopines ) koje nastaju tokom 15. vijeka u Turskoj. I jedne i druge su nosile žene. Šopan su imale platformu od 20 cm pa čak i do 75cm te su se žene koje su ih nosile morale poštapati ili pridržavati za sluge. Navodno su smišljene da bi otežale bijeg iz harema.
     Slična obuća se nosila i u Veneciji, predstavljale su statusni simbol dok su turisti tvrdili da su ih izmislili ljubomorni muževi da bi uskratili ženama švrljanje :)
    Prva štikla se pripisuje Katarini Mediči koja se 1533. godine  u svojoj četrnaestoj godini udala za vojvodu od Orleana. Bila je niska, niža od 150cm  te je naručila cipele sa potpeticom od 5cm kojima je zadivila Francuze jer su joj dale otmjenost i zanosno njihanje pri hodu. Cipele sa potpeticom od tada prihvataju i muškarci. Poznate su cipele Luja XVI sa crvenom potpeticom.
Tokom Francuske revolucije štikle bivaju zabranjene, ali i pored zabrane Marija Antoaneta se na gubilište popela u cipelama sa potpeticom od 5cm.

     Sve do polovine 19. vijeka se nosila ravna obuća, a onda se ponovo na velika vrata vraćaju štikle, bez namjere da ikada više izađu iz mode...Mijenjala se forma štikle, zatim njena visina, koja je nekada dostizala vrtoglavih 15 cm. Kao i za korsete i za štikle se tvrdilo da su zdrave jer umanjuju bolove u leđima i čine hod manje napornim... Sigurna sam da je ovako nešto mogao izjaviti muškarac koji nikada nije obuo štikle! Štiklama se priznavala samo jedna zamjerka - smatrane su seksualnim mamcem. Evo, rado ću dati bol, pa neka i budu  mamac :) bilo kakav :)
    


 Bez obzira na bol, žene se ne odvajaju od štikli. Neke ih nose svakodnevno, neke za večernje izlaske, neke u svečanim prilikama, kako god većina nije imuna na njih...
   
 

 Priznajem da bih umjesto prstena radije jedan par Manolo Blahnik ili Louboutin ljepotica, možda Prada ili Nine West... kako god izbor nije jednostavan.
2 коментара:

  1. ' Daj zeni prave cipele i osvojiće svijet' M.M. Kao neko ko je opsjednut cipelama, uživala sam čitajući ali i gledajući fotografije..sve 5+ :)

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala, draga moja, prije svega hvala na ideji ;)

    ОдговориИзбриши

Subscribe

Follow

Flickr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...