4.6.15.

Modni bonton

  

 Šta nam je zvijezda vodilja u svakodnevnoj rutini oblačenja? Vjerovatno svi polazimo od toga da nam je udobno, da lijepo izgledamo, da ugodimo sebi u skladu sa vremenskim prilikama... i dok o svemu tome povedemo računa, zaboravimo nešto izuzetno važno - bonton, odnosno pravilo šta i kako se obući u određenim situacijama.
         Bez obzira da li se ubrajamo u onu kategoriju ljudi koji se oblače samo zbog toga da ne bi bili nagi na ulici ili u kategoriju onih koji sa uživanjem biraju odjevnu kombinaciju , neophodno je povesti računa o onome šta smo izabrali i kako smo iskombinovali. Upravo time kako smo izabrali i uskladili pojedinačne komade odjeće ostavljamo utisak. Nisu modna marka, logo i brend koji nosimo ti koji privlače pažnju, već naš stil.


        Poslovni kodeks odijevanja iliti danas popularno nazvan dres kod ( dress code ) propisuje šta muškarci i žene smiju ili mogu nositi na radnom mjestu. Naravno, odnosi se na ona radna mjesta za koje nije predviđeno nošenje određene uniforme i gdje zaposleni svakodnevno dolaze u kontakt sa strankama i poslovnim partnerima.

Osnovna pravila poslovnog odijevanja  za žene
    
      Elegantni kompleti  
Sastoje se od sakoa i pantalona ili sakoa i suknje. Umjesto klasičnog sakoa može se nositi i blejzer ili jaknica "šanel" kroja. Kod suknje je obavezna pristojna dužina. Kada su mlađe žene u pitanju, najkraća dozvoljena dužina jeste 2 - 3 cm iznad koljena, a kod starijih žena obavezna dužina suknje jeste ispod koljena. Pantalone se biraju sa širokim nogavicama i obavezno duge. Dominiraju tamnije i neutralne boje. 
Nikako nisu dozvoljeni agresivni uzorci i printovi. 

  Cipele 
Elegantne, lagano zaokružene, zatvorene napred, nazad je dozvoljen kaiš, sa širom potpeticom koja nije viša od 6 cm. Bez printa i ukrasa. Na tamne kostime i odijela nose se cipele u isključivo crnoj boji, dok uz neku drugu boju u obzir mogu doći i smeđe, sive i bež boje. 

       Čarape 
Bez obzira na visoke temperature poslovni kodeks nalaže obavezno nošenje najlon čarapa. Boja noge, prozirna siva ili crna su jedine koje dolaze u obzir. Strogo je zabranjeno izabrati čarapu sa dezenom, mrežastu ili u nekoj jarkoj boji.

      Majice, bluze, košulje
Šta god od navedenih komada izaberemo obući ispod sakoa ili blejzera, osnovno je pravilo da su od finog pamuka ili kašmira ( npr. rolke kratkih rukava ). Poželjne su prigušene i pastelne boje, a strogo zabranjeni štras, animal uzorci i natpisi te večernji materijali kao što su svila, saten i čipka. Na košuljama se toleriše otkopčano jedno, gornje, dugme, a na bluzama i majicama je zabranjen predubok izrez.

     Torba 
Velika, bez upadljivih brendovskih obilježja i printa, jednobojna. Pored klasične crne dozvoljene su i u boji konjaka i pijeska.

     Nakit
Diskretan, decentan i elegantan, od plemenitih materijala. Nikako masivan i napadan.Osnovna pravila poslovnog odijevanja za muškarce  

     Odijela
Bazni komad garderobe svakog poslovnog muškarca jeste odijelo u nekoj tamnoj boji - crno, tamno sivo, tamno smeđe, teget. Koliko je važno izabrati adekvatno odijelo, toliko je važno i umjeti nositi ga. Jedno od osnovnih pravila, a koje muškarci često zanemare, jeste da dok god muškarac stoji, sako mora biti zakopčan. Kada muškarac sjeda, otkopčava sako. Nekoliko varijacija sa dugmadima:
- sako sa jednim dugmetom - u stojećem stavu zakopčano, u sjedećem otkopčano
- sako sa dva dugmeta - u stojećem stavu može se otkopčati donje dugme
- sako sa tri dugmeta - u stojećem stavu može samo srednje dugme biti zakopčano
Sakoi sa više dugmadi ili dvorednim kopčanjem više nisu u modi.
     Košulja
Kao i kod ženskih modela i muške košulje moraju biti 100% pamučne. Najprihvatljivija su bijela, a zatim svijetlo plava i bež. Osim jednobojnih košulja u obzir dolaze i one sa prugicama, ali diskretnim i nimalo upadljivim, bilo bojom ili širinom. Uz odijelo se nose košulje isključivo sa dugačkim rukavima što diktira širina rukava sakoa.

     Kravata
U poslovnim kombinacijama dominiraju kravate tamnijih boja i nenapadnih dezena. Donedavno se crvena kravata smatrala neadekvatnom, ali se poslednjih decenija smatra simbolom pobjednika te je itekako popularna. Osim boje kod kravate je potrebno voditi računa o njenoj širini. Širina kravate mora da bude proporcionalna sa širinom revera na sakou. Tanke kravate idu uz tzv. evropski tip odijela, odnosno ona odijela sa užim reverima i dva dugmeta. Dužina kravate jeste do vrha kopče na kaišu, a ukoliko se nosi igla za kravatu ona je smještena u visini trećeg dugmeta brojeći odozgo.

     Cipele
Klasične na pertlanje, kožne sa đonom koji ne smije biti deblji od 2 cm. Crne cipele su vječna klasika, ali se na tron ravnopravno s njima penju i one u smeđoj boji. Bilo da su crne ili smeđe, jako je važno da su uglancane.

     Čarape
Boja čarapa se usklađuje sa bojom pantalona, tako što se biraju za nijansu tamnije u odnosu na pantalone. Noviji trendovi nalažu da se boja čarapa uskladi sa bojom na kravati. Ono što je najvažnije, jeste da se i čarape usklade sa ostakom kombinacije, da ne odudaraju bojom ili dezenom te da budu od tanjeg materijala. Osim boje, izuzetno je važna i dužina  koja je odgovarajuća onda kada se pri sjedanju i podizanju pantalona ne vidi koža.

     Kaiš
Obavezan dodatak, uvijek kožni i u tamnoj boji.

     Sat i nakit
Pravilo koje važi i za žene - nimalo napadno, diskretno i odgovarajuće kombinaciji i muškoj ruci. Uz poslovno odijelo ide elegantan sat, a ukoliko se nose i sat i nakit voditi računa da su izrađeni od istih plemenitih metala.

Dres kod u svečanim prilikama  
Danas je vrlo ustaljen izraz svečana odjeća, iako nije svaka svečana prilika ista niti sve podliježu istom kodeksu. Postoje zvanične svečane prilike u kojima je zbog povoda, mjesta, domaćina ili vremena održavanja neophodno obratiti pažnju na nekoliko detalja.
 
     Vjenčanja 
Kako se obući za vjenčanje i jesu li sva vjenčanja ista? Detaljno analizirajte pozivnicu te se onda bacite na pripreme. Ukoliko pred sobom imate ozbiljan dizajn pozivnice, svedenu na dvije boje bez posebnih detalja, obično je u pitanju klasično, tradicionalno vjenačnje. Pozivnica sa razigranim dizajnom, aplikacijama, šaljivim tekstom ili porukama ukazuje na moderno ili tematsko vjenačnje. Takve pozivnice obično imaju naznačen dres kod što vam uveliko olakšava izbor odjeće.
Vrijeme vjenčanja će takođe uticati na odjevnu kombinaciju. Naime, nećete se isto obući za cjelodnevno vjenačnje i večernju ceremoniju.
Iako su danas proslave vjenčanja pomalo modernizovane, neka pravila se ne mijenjaju. Mlada je centralna ličnost vjenčanja i bijela boja je taj dan rezervisana samo za nju. Oni koji uživaju u svijetlim bojama, mogu se opredijeliti za bež u svim varijacijama, svijetlo roza ili neku drugu, ali bijela je strogo zabranjena. 
Pored bijele boje neprihvatljivo je odijevanje u darkerskom, gotskom, rokerskom ili bilo kom drugom stilu određenih socijalnih grupa, osim ukoliko nije u pitanju tematsko vjenčanje :) 
Neadekvatan izbor jeste džins, ma koliko bio moderan, te duboki dekoltei i prekratka suknja/ haljina. Izbjegavati i neudobnu obuću, previsoke potpetice, da biste spriječili bosonogi spektakl. Krajnje je neukusno na svadbenom plesnom podijumu pojaviti se bos. 

Onda, šta izabrati? Haljine, kombinezone, suknje, bluze, pantalone, tunike kvalitetnih materijala, odgovarajućeg kroja prema građi. Obuću u kojoj je moguće provesti nekoliko sati uzimajući u obzir hodanje i ples. 
Kod izbora nakita i ostalih dodataka ( torbica, ukrasi u kosi, ešarpe ) voditi se idejom - manje je više ukoliko nismo sigurni gdje je granica kiča.
Muškarci moraju voditi računa o tome da postoje svečana odijela i da se bojom, dezenom, krojem ili izborom detalja razlikuju od poslovnih koja ostavljaju utisak hladnoće ili dosade. 
Neprihvatljiv izbor, kao i kod žena, jeste džins.      Promocije, godišnjice, kokteli, restoran, pozorište... 
U posljednje vrijeme organizatori nekih dešavanja na pozivnicama pišu obavezan dres kod. Neki od izraza koje možete vidjeti na pozivnicama :
- buisiness look ( poslovan izgled )
- casual ( ležeran izgled ) 
- smart casual ( sofisticirano ležerno, nikako previše opušteno ) 
- colorfull ( vesele boje ) 
- black&white ( crno  - bijela kombinacija )

Ukoliko nije naznačen dres kod nekih pravila se ipak treba pridržavati. Promocija, godišnjica, koktel ili neko drugo dešavanje vezano za posao i poslovne partnere ostavlja dvije mogućnosti. Ako je vrijeme održavanja prije 18h nosite odjeću koja je u skladu sa poslovnim kodeksom.
Ako je vrijeme održavanja poslije 19h obavezna je druga odjeća. Ako ste u škripcu s vremenom, onda možete poslovni izgled osvježiti nekim detaljima - bluzom u vedrijoj boji, ešarpom, nakitom dok je promjena obuće obavezna, dakle nikako ona obuća koju nosite na posao. 
 Odlazak u restoran ili pozorište takođe zahtjeva poštovanje određenih pravila, ali manje strogih nego u prethodno navedenim prilikama. Ono što je potrebno zaobilaziti u širokom krugu jeste sportska odjeća ili odjeća za šetnju, plažu ili neke druge neformalne situacije. 

Duge haljine, odijela, cipele sa viskom potpeticom, krzeni ogrtači, svilene ešarpe, nakit, rukavice, šeširi... šta god da izaberete vodite računa da pristaje vašoj građi, godinama i prilici u kojoj se nalazite. Vrijedno svake pohvale je privući sve poglede na sebe i ostaviti bez daha. Nastojte da ne privučete sve poglede na sebe jer ste neadekvatno obučeni ;)

*sve fotografije su preuzete sa interneta          

Нема коментара:

Постави коментар

Subscribe

Follow

Flickr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...