19.5.15.

Nije ni dokolica što je nekad bila...

     Završavam s poslom, obaveze su iza mene, te s osmijehom na licu kažem da obožavam dokolicu i poslijepodne koje me čeka. Dočekalo me nekoliko začuđenih pogleda i u isti glas izgovoreno pitanje : "Pa, ko još voli dosadu?" Preslišam se nabrzinu, podsjećanja radi, šta sam rekla i opet se pozovem na meni dragu dokolicu. I dalje me začuđeno gledaju i kažu da je to isto. Dokolica i dosada su sinonimi. Otkad?
Rječnike u ruke pa da provjerim :)

     Dokolica je u starogrčkom jeziku označavala stvaralaštvo u okviru slobodnog vremena. Poznat je i Aristotelov citat da se sreća nalazi u dokolici.

     Postoji i objašnjenje da je dokolica kvalitetno i produktivno provedeno slobodno vrijeme.
Francuski sociolog Dumazedier dokolicu objašnjava kao poluslobodno vrijeme, odnosno vrijeme kada pojedinac obavlja aktivnosti koje su nužne, a nisu dio obaveznog rada. Po istom autoru dokolica ima tri značenja u ljudskom životu : odmaranje, zabava i razvoj ličnosti, što znači da je dokolica skup aktivnosti kojima se pojedinac predaje po vlastitom izboru ili stvaralačkim sposobnostima - čitanje, rekreacija, muzika, pisanje, ples, ručni rad...

     Ostajem pri tome da volim dokolicu , dokoličariti, dokoličarenje, biti dokoličar... i sve to uz omiljeno štivo... i slatkiš :)     Šta i kada čitati? Sve i uvijek, bio bi moj odgovor ;)
Bliži se ljeto, pa ću se osvrnuti na literaturu za plažu. Barem meni pažnja nije na maximumu, pa mi više odgovara neka lagana priča, štivo na koje se ne moram u potpunosti skoncentrisati, roman koji će me nasmijati, zabaviti, prekratiti vrijeme...

Bridžet Džouns - Luda za njim  ( Helen Filding )


      Neprevaziđena Džounsova i u ovom posljednjem nastavku ostaje duhovita, nespretna, iskrena, zabavna i smiješna. I dalje vodi bitku sa kilogramima, izgledom, stilom, alkoholnim jedinicama, stvaranjem karijere, singl statusom... Bridžet pokušava preboljeti smrt Marka Darsija, organizovati život i sebi i djeci, nastoji se uklopiti u moderne tokove društva aktivirajući se na društvenim mrežama, ali iznad svega, kao i obično, čezne za ljubavlju. I ima te ljubavi u romanu, srećne i nesrećne, ali ima. I pobjeđuje sve.
     Roman je prije svega beskrajno smiješan i duhovit, ali i dirljiv, nježan, mudar... a na filmskom platnu bi bio sjajan ( samo uz Rene Zelveger ).

Posljednji voz za Istanbul ( Ajše Kulin )


   Roman o ljubavi, ratu, bjekstvu, izdaji... Smještena u vrijeme Drugog svjetskog rata, priča prati sudbinu kćerke otomanskog paše koja se zaljubljuje u mladog Jevreja. U nastojanju da se izbore za svoju ljubav, odlaze u Francusku, međutim vihor rata i strepnja da će biti poslati u koncentracioni logor postaju njihova svakodnevica. Šansa za spas postoji, a to je voz za Istanbul... posljednji.

Žuta kabanica ( Đorđe Bajić )   Odličan izbor za one koji ne vole ljubavne limunade,a radije biraju neku laganicu. Kriminalistički roman prepun neočekivanih zapleta koji nas vode od sumnjivca do sumnjivca i do uobičajenog raspleta - ništa nije onako kako izgleda. Drži pažnju i pretvara nas u inspektora koji istražuje ubistva, a toga ne manjka u ovom uzbudljivom i napetom romanu.

Možda nebo zna ( Gijom Muso )


   Teško mi je izdvojiti jedan naslov G. Musoa jer su mi svi savršeni za dokoličarenje i uživanje. Veza svih njegovih romana jeste prostor - Francuska i SAD, te izobilje fantastičnih elemanata kada je u pitanju život s neke druge strane života. Ljubavna priča je u osnovi svih njegovih romana, pa tako i ovog.
  Mlada Francuskinja Žilijet upoznaje pedijatra iz Njujorka, provode nezaboravan vikend, zaljubljuju se, ali prećutkuju jedno drugom važne stvari iz svog života. Njihova priča ne završava tim vikendom...

Nisam sigurna gdje završava spisak knjiga koje volim i koje bih rado preporučila...
 "A planine odjeknuše" i "Hiljadu čudesnih sunaca " ( Haled Hoseini ) - "Lovac na zmajeve" još nije stigao na red, čeka me ovo ljeto.
"U dobru i zlu" i "Zlatno doba nade" ( Tereza Revaj ) - "Svi snovi sveta"  je na čekanju.
"Mati pirinča" ( Rani Manika )
"Zapisano u zvezdama" ( Parinuš Ranije )
"Anastazija" i "Moja prelepa špijunka" ( Kolin Falkoner )
"Katedrala na moru " ( Ildefonso Falkones )
"Ruska zima" ( Dafni Kalotaj )
"Devojka iz ruske četvrti " ( Kejt Fernival ) 
"Tri juna" ( Džulija Glas )
Spisku, koji nije konačan, ću dodati  sve romane Magi O'Farel i Mome Kapora   :)

Dakle, meni savršena dokolica jeste uz knjigu, pravu papirnu ili elektronsku, svejedno... A vama?Нема коментара:

Постави коментар

Subscribe

Follow

Flickr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...