14.5.15.

Mens sana in corpore sano...


Za one koji su izbjegavali latinski - zdrav duh u zdravom tijelu.

Svojevremeno mi je ovo zvučalo kao besmislica i kliše, uopšte nisam pronalazila vezu između npr. trčanja i smirenosti. Kasnije, kada sam i pronašla nekakvu povezanost, sam odustajala iz opet nekakvih besmislenih razloga - ne mogu se organizovati, nemam adekvatan prostor, počeću čim nađem odgovarajuću opremu i tako u nedogled.... Zvuči poznato? Sigurna sam da da.
Potrebno je samo malo čvrste volje, poznavati svoj organizam i svoje potrebe te prepoznati odgovarajuću aktivnost. Jednom kada krenete, nema zaustavljanja.


Šetnja
Najjednostavnija aktivnost, najmanje zahtjevna kada su u pitanju oprema i prostor. Dovoljno je izdvojiti svakodnevno sat vremena. Jutarnja šetnja ( kome poslovne obaveze dozvoljavaju ) je sjajan početak dana. Onima zaposlenima, dan može završiti šetnjom.
- periferija, pješačke gradske staze, park, selo, pored rijeke... doslovno bilo gdje.
- oprema : samo udobna obućaBrzo hodanje
Za one kojima je šetnja prelagana aktivnost, a trčanje iz bilo kod razloga zabranjeno, brzo hodanje je odličan izbor. Malo razgibavanja i unapred osmišljena maršruta, koja ne bi trebala biti kraća od 8km, super udobna obuća i voda je sve što vam je potrebno za ovu aktivnost koja će itekako uticati na zdrav duh. Ili barem na zdrav san :-)
Moj rekord je 20 km... u poređenju sa količinom ljubavi prema toj aktivnosti, nije mnogo.Trčanje
Meni najmanje draga fizička aktivnost ( jednostavno nemam kondiciju ni približno kao za prethodne dvije ). U odnosu na prethodne je zahtjevnija prostorom za nas koji živimo u gradu bez atletskih staza, ali se može naći adekvatna zamjena - pomoćni fudbalski teren, ulica neopterećena saobraćajem i sl.
Uz patike za trčanje, trenerku i play na omiljenu muzičku top listu uživanje je zagarantovano.
Plivanje
Definitivno broj 1 na listi mojih omiljenih fizičkih aktivnosti je plivanje. Najmanje me umara, održava kondiciju, pruža pravilan razvoj svih mišića, opušta poslije stresnih situacija. S tim da sam uskraćena za zatvoreni bazen u svom gradu, nastojim se jednom do dva puta sedmično u proljećnim i jesenjim mjesecima organizovati i uživati u čarima bazena, a tokom ljeta maksimalno iskoristiti morske čarolije.
Omiljeni kupaći i veliki slasni sendvič poslije plivanja je sve što mi je potrebno da dan učini savršenim.Za one disciplinovane koji žele svakodnevno vježbanje sa vidljivim rezultatima, preporučujem dva programa. Oba sam prešla i redovno im se vraćam. Trenutno radim oba što nije najbolja ideja, naporno je. Međutim,  oni odvažni sa dovoljno energije, elana i volje, samo napred. 


30 DAY SQUAT CHALLENGE Program vježbanja koji cilja  butine.Nema čudotvoran rezultat, ali primjetan da. Butine su čvršće i definisane, a kod problema sa celulitom uz neku dobru kremicu rezultat će biti sasvim ok.
Za zadnjicu je ovaj program nedovoljan. Osnovni razlog jeste što je gluteus ( maximus, medius i minimus ) izuzetno lijen mišić, neće ga pokrenuti svaka aktivnost, nego ciljana aktivnost koja pogađa iz svih uglova. Čučnjevi mogu aktivirati kvadriceps, a da gluteus ostane gotovo netaknut.
Program je izvrstan za nas mršavice, dok oni sa kojim kg viša uz redukovanu ishranu i povećan unos tečnosti mogu dobiti lijep rezultat.

30 DAY BUTT LIFT 
Sjajno osmišljen program, ne oduzima mnogo vremena, vježbe su ciljane, a za svaki pojedinačan dan postoji snimak na youtubu uz koji možete vježbati.
Kada su u pitanju rezultati, ovaj drugi program je definitivno učinkovitiji jer su vježbe raznovrsnije, ciljane na određene zone, uključuju i kardio program te se rade sa opterećenjem. Ne postoji univerzalno opterećenje niti idealno, nego ono koje odgovara vašim potrebama, a kako napredujete sa vježbanjem tako se i opterećenje u ponavljanjima povećava.Dakle, ako i zanemarimo statistiku koja kaže da vježbanje čuva organizam od niza bolesti i poremećaja, možemo iz bilo kojih drugi pobuda trčati, plivati, voziti bicikl, probati yogu te na taj način uraditi za sebe nešto korisno...


šorts - New Yorker
majice - Levi's ( 1, 3 i 4. fotka ) Calliope ( 2. fotka )
helanke - Vero moda
patike - adidas
slip on patike ( 1. fotka ) - New Yorker
kupaći - P2 ( Bipa )


Photo by Boris :-)

Нема коментара:

Постави коментар

Subscribe

Follow

Flickr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...