27.5.15.

Coco Chanel - drugi dio

        Od siromašne djevojčice iz sirotišta do najuticajnije žene u svijetu mode - otprilike se u tom rasponu kreće biografija Koko Šanel. Bila je veliki radoholičar, izuzetno predana svom poslu, a istovremeno snažna i nezavisna žena koja je za svoj uspjeh govorila da jednostavno nije imala izbora. Morala je uspjeti. Osim te odlučnosti da uspije, značajno su pomogli i mahom moćni muškarci u njenom životu. Imala je ljubavne veze sa najuticajnijim muškarcima svog vremena, ali se nikada nije udavala.
        Kada joj je vojvoda od Vestminstera ponudio brak, jednostavno je objasnila: " Bilo je nekoliko vojvoda od Vestminstera, ali samo je jedna Šanel." Strastvenu, buntovnu, hirovitu Šanel su povezivali sa čuvenim ruskim kompozitorom Igorom Stravinskim te sa velikim vojvodom Dmitrijem Pavlovičem Romanovim  kao i sa španskim umjetnicima Salvadorom Dalijem i Pablom Pikasom. Međutim ,brojni biografi tvrde da su njene broje ljubavne veze bijeg od tuge za najvećom ljubavi- Arturom Kapelom. Poslije njegove smrti posvetila se samo radu, a u znak sjećanja na voljenog Kapela dizajnirala je jednostavnu crnu haljinu. Crna haljina se do tada nosila isključivo u prilikama kada je trebalo iskazati žalost. Nova crna haljina koju je 1926. godine lansirala Šanel trebala je postati sastavni dio garderobe svake žene.
    "Harper's Bazaar" je mnogo prije male crne haljine pisao da je žena koja nema nijedan šanel komad u ormaru beznadežno odustala od mode.

                                *fotografija je preuzeta sa interneta
 
 U početku je haljina izgledala vrlo jednostavno - prekrivala je koljena, imala okrugli izrez, niski struk, dugačke rukave. Nimalo nije bila raskošna te ju je sebi mogla priuštiti svaka žena što je bila namjera dizajnerice. Šanel se na revijama uvijek vraćala maloj crnoj haljini uz neke nove detalje koji su istu haljinu prilagođavali različitim situacijama. Njeni saradnici su govorili o njenom perfekcionizmu, znala je nekoliko minuta pred reviju cijepati sve šavove te ih iznova šiti ili bi legla na pod da se uvjeri da je svaki rub uredno sašiven. Hm... sličnost sa Dalijem se uočava barem kada je ta ekscentričnost u umjetnosti u pitanju.
       Funkcija male crne haljine jeste da žena uz malo novca može izgledati ženstveno, elegantno i lijepo. Prvobitno zamišljena kao koktel haljina, što znači da se nosila u popodnevim izlascima,  uz skupocjen nakit se lako pretvarala u večernju haljinu dok je uz jednostavan sako ili kardigan bila fantastična poslovna kombinacija.

                                   *fotografija je preuzeta sa interneta
      Danas su brojne varijacije na temu male crne haljine koju s pravom zovu vječnim i neprolaznim modnim trendom. Modni kreatori smatraju da je crna haljina suštinski dio odjeće svake žene te da ne postoji žena koja nema bar jednu crnu haljinu.

      Koliko ih je u mom ormaru? Koko Šanel bi bila zadovoljna :-)     Posljednje godine života Koko Šanel je provela u hotelu Ritz radeći bez prestanka. Na dan smrti, nakon što je pregledala svoju proljećnu kolekciju, odlazi provozati se gradom, a po povratku odlazi na spavanje. Nikada se više nije probudila.

                                    *fotografija je preuzeta sa interneta
    "Gabrijel Koko Šanel, jedna od najvećih dizajnerki 20. vijeka umrla je večeras u svom apartmanu u pariškom hotelu Ritz. Imala je 87 godina. Umrla je mirno i ništa prethodnih dana nije nagovještavalo da se ne osjeća dobro. Radila je na kolekciji koja je uskoro trebala da bude predstavljena." - vijest o smrti Koko Šanel ( New York Times - 11. januar 1971 )
     U elitnoj pariškoj ulici Cambon, gdje je sve počelo, i danas se nalazi carstvo modne kuće Šanel koju je 1983. godine preuzeo njemački dizajner Karl Lagerfild.
 
Citati Koko Šanel o modi, stilu, ljepoti...

    - Ne znam zašto žene žele išta od onoga što muškarci imaju, kada jedina stvar koju žene imaju jesu muškarci.
- Neki ljudi misle da je luksuz suprotan od siromaštva. Nije. Luksuz je suprotan vulgarnosti. Luksuz je kada je unutrašnjost isto tako lijepa kao i vanjština.
- Moda prolazi, a stil ostaje vječan.
- Crna boja ima sve, a bijela i previše. Njihova ljepota je apsolutna. To je savršen sklad.
- Ne razumijem kako žena može izaći iz kuće, a da se malo ne dotjera, ako ni zbog čega, onda zbog ljubaznosti. Osim toga, nikad ne znate, možda ćete se taj dan sresti sa svojom sudbinom. A za susret sa sudbinom sigurno želite izgledati što ljepše.


Fotografije - Boris Brkić      

 


 

2 коментара:

  1. Da nije nje ko zna kako bismo se danas oblacile, revolucionarka u modi.. na neki nacin joj se i divim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, sjajna zena. Pomalo nesrecna, ali se odlicno nosila sa svim. Uvijek kazem - hvala joj na minici i na pantalonama :)

      Избриши

Subscribe

Follow

Flickr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...